Agronomice •  27.03.2019

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) - o buruiană sub incidenţa legii

Marcat. Vedeți conținutul marcat Adauga la favorite
Ceva n-a mers bine. Vă rugăm să încercați din nou...

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă cu origini nord-americane a cărei prezență se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, remarcată ȋn primul rând prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de “febra fânului”.

Ȋn România, Ambrozia este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpurile însorite și calde sau pe malurile râurilor de câmpie, fiind o expresie clară a denumirii populare de Iarba pârloagelor. Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică. Statistic, 15% din populaţie este sensibilă la polenul acestei plante, care determină ȋn fazele uşoare un strănut repetat şi ȋnroşirea ochilor, iar la persoanele hipersensibile poate provoca rinită alergică, astm şi chiar şoc anafilactic la o expunere prelungită. Analizând aria de răspândire a ambroziei (Fig. 1), precum şi simularea distribuţiei polenului la nivel european (Fig. 2), se poate concluziona că ȋn România cotele de alertă privind controlul acestei buruieni sunt ridicate pe bună dreptate.


Fig 1. Aria de răspândire pentru Ambrosia artemisiifolia*


Fig 2. Concentrația de polen pentru Ambrosia artemisiifolia*

*sursa datelor: Allergo J Int. 2015; 24: 108–120.

Având ȋn vedere gradul mare de pericol determinat de răspândirea acestei plante, Senatul României ȋn şedinţa din 24 oct 2017 adoptă propunerea legislativă privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major, care introduce o plantă sub incidenţa legii şi care-şi propune să stabilească “măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea plantei”.

                        

                             Planta - Ambrosia artemisiifolia

Strategia de control şi combatere a acestei buruieni trebuie să ȋnceapă de la cunoaşterea şi exploatarea unei slăbiciuni a plantei, şi anume, ȋnmulţirea numai prin seminţe. Prin urmare, poate fi formulată foarte uşor o strategie de combatere mecanică (dezrădăcinarea manuală a plantei, sapă manuală sau mecanică) ce va duce la ȋmpiedicarea plantei de-a produce seminţe, mai ales ȋn zonele noi invadate. Ȋn zonele ȋn care gradul de infestare cu Ambrosia artemisiifolia este foarte mare, singura metodă de combatere eficientă este erbicidarea cu produse specifice şi selective culturilor ȋn care această buruiană este prezentă. Ȋn sprijinul strategiilor de control ale acestei buruieni, compania Corteva Agriscience™ pune la dispoziţia autorităţilor şi fermierilor produse consacrate şi omologate pentru controlul buruienilor din principalele culturi agricole şi care au ȋn spectrul de combatere şi Ambrozia, cum ar fi:

CULTURA PRODUS DOZĂ
Cereale păioase Pixxaro Super 0,25 l/ha+20g/ha Frontal
Cereale păioase Mustang™ 0,4-0,6 l/ha
Cereale păioase Lontrel™ 300 0,3-0,5 l/ha
Porumb Principal Plus 470 g/ha
Porumb Titus Plus 307 g/ha
Porumb Arigo® 330 g/ha
Porumb Mustang™ 0,4-0,6 l/ha
Sfecla de zahăr Lontrel™ 300 0,3-0,5
Rapiță Galera™ Super 0,25 l/ha
Rapiță Lontrel™ 300 0,3-0,5 l/ha

O eficiență mai bună poate fi dată de folosirea unui adjuvant, precum și stadiul buruienii, care trebuie să fie între 2 și 6 frunze la momentul erbicidării.

 

Ciprian Păcuraru
Customer Technology Specialist, Corteva Agriscience, Divizia de Agricultură a DowDuPont