Pioneer A DuPont Business
Bulgaria | Select Your Location >

 

Новости при слънчогледа

 
 

Преди старта на пролетната сеитбена кампания ДюПон Пионер покани свои клиенти на среща в Пловдив. Семинарът събра близо 300 земеделски производители, разчитащи на ползите от сътрудничеството си с американската фирма. В деловата част на събитието с презентации се включиха преподаватели от Аграрния университет. Продуктовият мениджър на фирмата Иван Костадинов уточни, че царевицата, която ще предлага компанията представлява изключителен баланс между конвенционални и Optimum® AQUAmax® хибриди в групите от 200 до 700 по ФАО.

Царевица

Няма друга фирма, която да предлага хибриди с толкова високи и стабилни добиви при неполивни условия, допълни Иван Костадинов, като уточни, че новите хибриди са с още по-висок потенциал за добив и устойчивости. Той даде пример с новото попълнение в продуктовата листа, а именно Р0937. Хибридът е добре познат на американските фермери. Две последователни години в САЩ той печели съревнованието за най-висок добив. През 2017 г. резултатите от него са били 3010 кг/дка. Очакванията са този хибрид да даде много високи добиви и на родните полета, разбира се при прилагане на оптимална агротехника и балансирано торене, уточни специалистът. Сред предимствата му са здраво стъбло, толерантност на стъблено и кореново полягане и бързо отдаване на влагата от зърното при физиологична зрелост. Отново по препоръка на специалистите, за места, където няма възможност за равномерно и постоянно поливане, могат да се използват други два хибрида на ДюПон Пионер - Р0216, Р0412 от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия.

За биогаз, силажи и за зърно е предназначен хибрид от късната група 660 по ФАО - Р1535. Той е добре адаптиран за българските условия, защото понася много добре високи температури и при оптимален воден режим дава едни много добри добиви от зърно при сравнително ниска влага, а качеството на силажа, като съотношение стъбло и листна маса може да задоволи и най-капризните фермери.

За правилното разпределение на риска производителите на царевица могат да използват Р0412, Р1535 и Р9241, както и Р1063 - строго сегментиран за производство на силаж при оптимални и стресови условия.

Слънчоглед

ДюПон Пионер доказано притежава изключително богата генетична банка от първокласни слънчогледови хибриди. Тази пролет компанията ще предложи на българския пазар част от новите разработки на селекционерите. Всички агрофирми, като стандарт в своите тестови полета залагат задължително Р64LE25. Причина за това е, че хибридът е изключително стабилен и адаптивен, с потенциал за най-високи средни добиви при разнообразни климатични условия.

Другите хибриди, като предложения за пролетната кампания са Р63LE113, характеризиращ се с високо маслено съдържание, Р64LE121, Р64LС108, както и един от Clearfield®Plus сегмента: Р64LР130 с генетична устойчивост на ръжда. При конвенциалните хибриди най-новото предложение е P64LL125 – хибрид, подходящ както за нормални, така и за сухи стресови условия, с устойчивост на всички раси мана и най-новата раса синя китка G. Растителна защита

ДюПон РЗ предлага адекватни решения за защита на растенията от болести, плевели и неприятели. От 1 септември 2017 г. ДюПон, Пионер и Дау Агросайънсис обявиха сливането на трите компании, което от своя страна означава и по-богата продуктова листа. Търговският представител Валентин Реджев информира производителите за новите попълнения в пестицидната листа на компанията. Той акцентира на продуктите за полски култури.

Новост на хербицидния пазар е Виктус, с регистрация при царевицата. На пазара има много никосулфурони, но предимството на продукта е ОД формулацията, която предполага едно много добро абсорбиране, без използване на прилепител. От миналата година на пазара е Ариго, който с успех може да се използва за борба с едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели при царевицата. И още един наложен в практиката продукт - Принципал Плюс, който е с широк прозорец на приложение до шести лист.

В грижата за житните култури този сезон ще се внедри новият фунгицид Сиелекс с SDHI активно вещество, съвсем ново на пазара за тази година – пентиопирад. В комбинация с ципроконазол дава пълен контрол на всички проблемни болести в житни култури, като периода на защита е до 5 седмици. Сиелекс ще е в промоционален пакет заедно с Аканто. Други ефикасни фунгициди са още Кредо и Аканто Плюс.

Кредо е еталон за борба с мрежовидните петна при ечемика, както и за борба с важните икономически болести при пшеницата. В състава на продукта освен пикоксистробин има и добавка хлороталонил, като контактна съставка, която прави допълнителен защитен слой преди навлизане на патогена, има и допълнително антистресов физиологичен ефект, обясни Валентин Реджев.

В схемата на растителна защита при рапицата ДюПон предлага доказалите се в практиката фунгициди Аканто и Аканто Плюс, които с успех могат да се ползват и при комплекса от болести при слънчоглед и рапица.

При инсектицидите в портфолиото на ДюПон са включени два продукта. Първият е Видейт в гранулатна и течна форма. Продукт, изключително мощен, който действа и като нематоцид срещу нематоди и телени червеи при зеленчуци. Другият е Ланат с нокдаун ефект срещу яйца, ларви и възрастни. От групата на фунгицидите компанията ще предложи Икуейшън Про, който има широко приложение срещу мана в лозя, картофи и зеленчуци. Използва се в ниска доза 40 г/дка и освен това няма остатъчни количества при третиране с него, дори при късни фази на приложението му. Корсейт 60 ВГ е също ново предложение за контрол на обикновена мана по домати, краставици, тиквички, дини, пъпеши, марули, лук, чесън, праз, картофи.

Топ фунгицидът за тази година е Талендо Екстра за контрол на брашнеста мана по лозя, с дълго последействие и допълнителен газов ефект.

 

38F1877E-517B-9414-CEBF-AE18512CAA21