Pioneer A DuPont Business
Bulgaria | Select Your Location >

 

Рапицата в Северна България

 

 

На семинар в Плевен регионалният представител Здравко Босев представи пред земеделски производители новите хибриди рапица, които Пионер ще пусне през новия стопански сезон на българския пазар.

През тази година новите хибриди са два:

РХ125CL е от продуктова линия Pioneer MAXIMUS®, който може да бъде отглеждан по Clearfield® технологията и е особено подходящ за полета, където плевелите от сем. Кръстоцветни са проблем.

Другият хибрид е PT264, който също има ген срещу преждевременно разпукване на шушулките и високо маслено съдържание, над 3% превъзходство спрямо другите хибриди, както и много висок потенциал за добив. Хибрид, който е едно от най-добрите предложения на семенарския пазар при тази култура.

Друго интересно предложение е хибридът РХ113. Той притежава ген за устойчивост на фома. Болест, която се развива от поникване на семената до образуване на шушулките и която нанася сериозни щети на посевите с рапица. Устойчивостта на хибрида на тази болест позволява защита на културата без фунгицидно приложение, още една опция към фермерите, която спомага за понижаване на разходите от приложение на препарат за растителна защита.

Пионер с успех продава селекцията рапица, пусната през миналата стопанска година и вече на много места засята по полета в страната ни като: PT234 и PT225.

Мнението на специалистите е, че в района на Северозападна България по-успешно се представят високостъблените хибриди рапица. В годините много добро поведение са имали PR44W29 и PR46W21.

ДюПон Пионер селекционира и тества хибридите си в цяла Европа, така че да предложи на зърнопроизводителите най-подходящия продукт за конкретното поле. Хибридите са с много високо съдържание на масло, устойчиви на полягане и са лесни за жътва. Те са предпочитани от фермерите и по още една съществена причина: високата толерантност на болести и мощната им коренова система гарантират по-висока жизненост на растенията. Това е особено важно за условията на Централна-Източна Европа, а свидетелство за тяхната пригодност са отличните отзиви и високият интерес от страна на земеделските производители.

Определено това са хибридите, които в бъдеще ще печелят все повече привърженици сред производителите на рапица, подчерта Здравко Босев.

В селекционните програми винаги се е обръщало внимание както на добива на зърно, така и на количеството и качеството на масло в него. Една от първите иновации на компанията е създаването на хибриди с ниско съдържание на глюкозинолати. От порядъка на 10-13, 5, максимум 14 микромола/грам, което прави продукцията изключително подходяща за производство на биодизел.

В момента рапицата на Пионер се развива отлично и фермери, засяли американската селекция, очакват добиви от порядъка на 500-600 кг/дка. При подходяща цена печалбата със сигурност ще бъде добра.

 

Тук, можете да видите видео от събитието. >>

43496BFE-23B5-E2AD-D518-280E1CB21530