Pioneer A DuPont Business
Croatia | Select Your Location >

 

Uporaba inokulanata

UPORABA INOKULANTA U SPRAVLJANJU SILAZE l VLAŽNOG ZRNA KUKURUZA

Sve više poljodjelaca i u Hrvatskoj se odlučuje za spravljanje silaže upotrijebiti INOKULANT za silažu, proizvod bez kojeg se u najnaprednijim poljoprivrednim zemljama svijeta siliranje ne može ni zamisliti. U ovom kratkom članku ukratko ćemo pojasniti kako teče proces siliranja, što su to inokulanti za silažu i što se njima postiže.

PROCES SILIRANJA

Kad silazna masa stigne u silos u masi prevladavaju aerobni organizmi (enterobakterije, gljivice, plijesni i klostridiji), organizmi koji ovise o kisiku i koji uzrokuju štetna vrenja. Njihovim djelovanjem stvara se prekomjerna temperatura pa je potrebito što prije gaženjem istisnuti što je moguće više zraka iz silazne mase. Nakon što se zrak (kisik) izbaci iz silazne mase i stvore se anaerobni uvjeti (uvjeti bez kisika) korisne bakterije počnu se razmnožavati. Najprije bakterije octeno kiselog vrenja, koje brzo spuštaju pH vrijednost i povećavaju kiselost silazne mase. U isto vrijeme i bakterije mliječno kiselog vrenja se brzo razmnožavaju i počinju prevladavati u procesu fermentacije. U roku 3 tjedna one spuste pH vrijednost na 4 i na taj način bilo kakvo vrenje druge vrste spriječeno je, a stabilan produkt, silaža, je formiran. Dakle, vrenje u procesu siliranja odvija se i prirodnim putem (uz pretpostavku dobrog gaženja) bez dodatka inokulanta, pa se nameće pitanje zašto koristiti INOKULANTE. L) nekoliko narednih redova odgovorit ćemo na ovo pitanje.

ŠTO SU TO INOKULANTI ZA SILAŽU?

INOKULANTI su naravni biološki dodaci za spravljanje silaže koji sadrže odabrane prirodne sojeve bakterija mliječno kiselog vrenja (Lactobacillus sp., i Lactobacillus buchneri) koje se, kad ih pomiješamo sa silažnom masom, brzo počnu dijeliti i u vrlo kratkom vremenu fermentiraju šećere u mliječnu kiselinu te na taj način izvrše brže konzerviranje biljne mase. Npr. dodatkom Pioneer inokulanta 11C33 optimalni pH 4 dostigne se već za nekoliko sati te se stabilnost silaže postiže puno prije. Pravilo je da što se proces siliranja odvija brže (što je fermentacija brža) gubici su manji, a kvaliteta silaže je veća.

Dakle, dodatkom PIONEER INOKULANATA povećava se brzina i intenzitet fermentacije (mliječnokiselog vrenja) te se time postiže sljedeće: znatno ubrzavanje procesa siliranja, smanjenje otjecanja korisnih sokova, smanjenje gubitka suhe tvari do 20%, veća stabilnost silaže, povećani apetit životinja (do 40%), veći prirast tovnih goveda (do 75 g na dan), povećana mliječnost muzara (do 2 litre na dan), produljen rok skladištenja.

 

E979D7F1-6EAB-F731-5460-01774197AF0C