Pioneer A DuPont Business
Croatia | Select Your Location >

 

Kvaliteta

ZRNO KUKURUZA I KVALITETA

 

 

Proizvodnja zrna kukuruza u Hrvatskoj čini više os 95% ukupne proizvodnje kukuruza. Zrno kukuruza odlična je krma za sve vrste životinja Sastav zrna: Endosperm, koji je sastavljen od brašnastoga i caklavog endosperma. U endospermu je najviše škroba i jedan manji dio bjelančevina. Klica, sadrži veci dio kvalitetnih bjelančevina, ulja, minerala itd. Omotač zrna ili perikarp sadrži vrlo malo hranjiva.

Iz navedenih podataka jasno je da je kukuruz energetsko krmivo (škrob, ulje) koje domače životinje vrlo učinkovito koriste za izgradnju mesa i mlijeka. Kukuruz sadrži relativno malo bjelančevina i to vrlo slabe kvalitete (vrlo malo lizina i triptofana) te se od kukuruza nikako ne može očekivati da bude proteinsko krmivo. Kukuruz je kultura koja daje najviše prinose energije po jedinici površine i primarno je izabrati hibrid sa najvećim prinosom zrna. Za beznačajnije razlike u kvaliteti medu hibridima ne treba žrtvovati ukupni prinos. Isto kao prinos i hranidbena vrijednost za kvalitetu zrna važno je i zdravstveno stanje zrna (suho zdravo zrno bez plijesni i mikotoksina).

Na hranidbenu vrijednost zrna također utjecu i drugi faktori kao: - okolišni uvjeti u kojima kukuruz raste (na primjer suša utječe na povećanje sadržaja bjelančevina) - gnojidba (veća gnojidba dušikom utječe na viši sadržaj bjelančevina) Korelacija između sadržaja škroba i bjelančevina je negativna; što je veći sadržaj škroba, manji je sadržaj bjelančevina i obratno.

Korelacija između kvalitete i količine bjelančevina isto je tako negativna. Što je viši sadržaj bjelančevina, niži je sadržaj lizina.

Noviji PIONEER hibridi kukuruza imaju izuzetnu kvalitetu zrna. Prije svega tip tvrdih zubana s visokim učešćem caklavog endosperma. Boja zrna ne utječe na kvalitetu zrna obzirom na sadržaj bjelančevina i kvalitetu škroba. Za kvalitetu zrna je vrlo važno da je zrno bez prisustva toksina, koje između ostalog proizvode plijesni. Raniji Pioneer hibridi kukuruza beru se potpuno zreli sa manjim sadržajem vlage u zrnu. to je zrno suhije manja je mogućnost razvoja gljiva, plijesni i mikotoksina koji su vrlo štetni u ishrani stoke.

Dvogodišnji rezultati analize zrna više od 300 Pioneer hibrida:

 

Br. uzoraka

Prosjek

Bjelančevine

13.783

8,77

Ulje

13.783

3,97

Škrob

13.783

70,71

 

91300CF7-F35E-B2C5-BB9C-F9AA71C27F23