Pioneer A DuPont Business
Hungary | Select Your Location >

 

FONTOS - VETÉS ELŐTT OLVASSA EL

Miért is érdemes Pioneer® napraforgó hibrideket termeszteni EXPRESS® toleráns technológiával?

 

A DuPont Pioneer örömmel ajánlja ügyfeleinek a herbicid toleráns technológiájú napraforgó hibrideket. A technológia ötvözi a magas hozamú Pioneer® napraforgó hibrideket, egy széles-spektrumú gyomirtó szerrel, így hatékony, egész idényen át tartó gyomkontrollt tudunk a termelőknek kínálni, biztosítva ez által a termés minőségét.

A DuPont™ ExpressSun® herbicid toleráns Pioneer® napraforgó hibridek toleránsak a DuPont™ EXPRESS® gyomirtóval szemben. A hibrideket hagyományos nemesítési technikával fejlesztették ki a herbicid tolerancia eléréséhez.

 

 

 Pdf formátumban letölthető a képre kattintva
 • A DuPont™ EXPRESS® gyomirtási rendszer a hagyományos napraforgók hagyományos gyomirtó szeres technológiáihoz képest fejlettebb gyomirtást biztosít, egy rugalmas, a kultúrnövény kelése utáni állománykezelési lehetőséggel.
 • Az EXPRESS® gyomirtók B csoportos hatóanyagokat tartalmaznak1. Mivel a gyomirtók nem helyettesíthetők más B csoportos növényvédőszerekkel, az adott hibrid esetében az annak megfelelő gyomirtót kell alkalmazni.
 • Az EXPRESS® gyomirtók károsítanak minden nem EXPRESS® toleráns napraforgó hibridet.

A helyes mezőgazdasági gyakorlat, a gyomirtó címkéjén található utasítások, a helyi szabályok, és az alábbi útmutató betartása és a kezelési javaslatok szerinti eljárás szükséges a technológia hatékonyságának megőrzéséhez.

 

A herbicid toleráns napraforgó árvakelés kezelése

Mint minden napraforgó esetében, az árvakelés megfelelő kezelése elengedhetetlen annak érdekében, hogy kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát a követő kultúrában és megakadályozzuk a fő betegségek kialakulását és elterjedését.

A herbicid toleráns árvakelésű napraforgó megfékezhető talajműveléssel, és/vagy bármely nem B csoportos, jelenleg napraforgó ellen regisztrált gyomirtóval más kultúrákban. Kérjük, érdeklődjön a helyi növényvédőszer kereskedőnél/forgalmazónál a legmegfelelőbb gyomirtó kiválasztásához.

 • Herbicid toleráns technológiájú Pioneer napraforgó hibridek vetésénél tervezzen legalább egy évre előre, hogy különféle gyomirtási tervekkel rendelkezzen a következő kultúrában az árvakelés visszaszorítására. Vetésforgóval ezt a problémát optimalizálhatja.
 • Ügyeljen a termőterületek tisztaságára a herbicid toleráns technológiájú Pioneer napraforgó hibridek földjén és a környező táblákon. Fékezze meg a szomszédos területeken levő árvakelést és előzze meg a magok átterjedését az egyik területről a másikra, különösen ügyelve vetés, talajművelés és betakarítás idejére.
 • A herbicid toleráns technológiájú Pioneer® napraforgó hibridek vetését megelőzően ellenőrizze a napraforgó árvakelést a szomszédos területeken. Ezek talajműveléssel, és vagy nem B csoportos növényvédő szerek használatával irthatók, önmagában vagy tankkeverékben.

 

A herbicid rezisztens gyomok kezelése

A gyomirtó-használat tervezésekor számolni kell annak lehetőségével, hogy a gyomokban rezisztencia alakulhat ki a herbicidekkel szemben. A gyomirtószer-rezisztencia gyomokban akkor alakulhat ki, és terjedhet el, amikor egy rezisztens növény szaporodik és sokszorozódik ugyanolyan hatásmechanizmussal rendelkező gyomirtó ismételt alkalmazása mellett.

 • A herbicid toleráns technológiájú Pioneer napraforgó hibrideket mindig más, nem herbicid toleráns növényekkel termessze vetésforgóban. Legalább 3 év hosszúságú vetésforgót tervezzen, amely lehetővé teszi a különböző gyomirtási módszerek használatát, megakadályozva az árvakelés elterjedését, ezáltal csökkenti a napraforgót károsító rovarok, és gombabetegségek és a szádor felszaporodást. Még egy jó gyakorlat: kerülje a herbicid toleráns technológiájú Pioneer napraforgó hibridek vetését az előzőleg árvakelésű (esetleg vad) napraforgó által erősen fertőzött területeken.
 • Ne hagyatkozzon B csoportos gyomirtókra a vetésforgó ideje alatt, hanem váltakozva alkalmazza a különböző hatásmechanizmusba tartozó herbicideket, lehetőleg 4 évente kétszer. Egynél több hatásmechanizmussal rendelkező gyomirtó tankkeverékben történő alkalmazása bevett gyakorlat a rezisztens gyomok kialakulásának késleltetésére. A rezisztencia kialakulásának hatékony megelőzésére a gyomirtó keveréknek olyan aktív összetevőket kell tartalmaznia, amelyek magas fokon visszaszorítják a cél gyomot, és különböző hatásmechanizmussal rendelkező csoportba tartoznak. Kérjük, tájékozódjon bővebben a DuPont™ EXPRESS® gyomirtó címkéjén található információk segítségével.
 • Vezessen részletes feljegyzést a földterületről, hogy a növénykultúra- és gyomirtó történet ismert és nyomon követhető legyen.
 • Figyelje a földterületet a gyomirtó használata után, hogy van-e esetleges kiszelektálódás vagy új túlélő gyompopuláció. Amennyiben egy valószínűsíthetően rezisztens gyomot vagy új gyom populációt fedez fel, használja az elérhető módszerek valamelyikét azok megfékezésére, így elkerülheti az elterjedésüket a földterületen.
 • Az egyes földterületek közötti gépmozgás előtt és a betakarítás után is tisztítsa meg a gépet, hogy minimálisra csökkentse a gyom- és árvakelésű napraforgó magok szétszóródását.

Ha egy gyomra kialakult rezisztencia feltehetően gyomirtási zavart okozott, keresse fel először az Ön helyi Pioneer képviselőjét.

 

Felelősség

A Pioneer (vagy annak vegyipari partner vállalatai) egyáltalán semmifajta felelősséggel nem tartoznak bármely veszteségért vagy kárért, melyet (a) herbicid toleráns jellemzőkkel rendelkező napraforgó hibridekre használt nem megfelelő gyomirtók okoztak vagy azokkal kapcsolatban keletkeztek, vagy (b) a fent meghatározott előírásoknak való nem megfelelés eredményei, és minden ilyen felelősséget a Pioneer határozottan elutasít. Ha bármilyen kérdése van a jelen dokumentumban leírtakkal kapcsolatban vagy további információra lenne szüksége, kérjük, keresse fel helyi Pioneer képviselőjét.

________________________________________________

1. A B csoportos gyomirtók, mint az ALS inhibitorok, az alábbi vegyszercsaládokon alapulnak: imidazolinonok, pirimidinek, szulfonamidok, szulfonilureák és triazolopyrimidinek. árvakelés gyomirtó-rezisztens napraforgó kiirtására szolgáló B csoportos gyomirtók a http://www2.dupont.com/Crop_Protection/hu_HU/index.html találhatók. Bővebb információ a gyomirtók csoportjairól az alábbi linken található: http://www.hracglobal.com/herbicides

 

The DuPont Oval Logo is a registered trademark of DuPont. ®, TM, SM Trademarks and service marks of Pioneer. © 2012 PHII. DuPont™, Express® and ExpressSun™ are registered trademarks or trademarks of DuPont or its affiliates.

2FA05ED5-2298-1EEC-5A77-446DD7CA7F1F