Pioneer A DuPont Business
Hungary | Select Your Location >

 

Amerikai kukoricabogár - Diabrotica virgifera

Kártétel:

Elsősorban a lárva okozza a súlyosabb gazdasági károkat a gyökerek rágásával. Eleinte a fiatalabbak a hajszálgyökereket, majd az L3 stádiumú lárvák a vastagabb gyökereket, akár a támasztógyökereket is elrágják. A károsított növények könnyen megdőlnek, az elrágott gyökerek miatt a tápanyagfelvétel korlátozódik. Táblán belül általában gócszerűen jelentkeznek a tünetek (növénydőlés), de súlyos esetben az egész tábla is megdőlhet. Az imágok enyhébb károkat okozhatnak a levelek hámozgatásával, azonban a generatív szervek (bibeszál, címer) elfogyasztásával a károk már súlyosabbak.

 
 

Gyapottok bagolylepke - Helicoverpa armigera

Kártétel:

A lárva polifág, a kukorica mellett számtalan tápnövénye ismert szántóföldön és kertészetben egyaránt. A kukorica esetében elsősorban a szemeken táplálkozik, rágása szabálytalan mélyre hatoló. A csuhéleveleken keresztül átrágja magát, hogy mielőbb a szemekhez jusson. A teljes tenyészidőszakban képes a csövet megtámadni, még az érett kemény szemeket is megrágja. Rágása kaput nyit a gombák okozta fertőzéseknek, elsősorban a cső fuzáriumnak.

 
Kukoricamoly - Ostrinia nubialis

Kártétel:

Polifág, azonban elsősorban a kukoricát károsítja, de más dudvásszárú gyomnövényen és a kenderen is jelen van. A hernyó károsít, felülről lefelé haladva rág a szár belsejében. A címer a berágás helyén gyakran letörik. A hernyó berághat a csőbe is, ezáltal kaput nyit a gombák (fuzárium) okozta fertőzéseknek. A fiatal hernyók a tojásokból való kikelés után apró lyukakat rágnak a levélbe. Fő kárt a szárban való rágásával okozza melynek hatására a szár eltörik. Továbbá számottevő a másodlagos kárként fellépő fuzáriumos csőfertőzés is.

 
Drótférgek - Elateridae (Agriotes obscurus, Agriotes lineatus, Agriotes ustulatus, Agriotes sputator)

Kártétel:

Polifágok, csaknem minden termesztett és gyomnövény földalatti része táplálékul szolgál a lárváiknak. Az imágók virágport esznek. A kártételt értelemszerűen a drótféreg lárvák gyökér rágása okozza, főleg a nagy télállású kukorica-, paprika-, paradicsom-, stb. kultúrákban. Előfordulhat súlyos esetben, hogy akár négyzetméterenként 100 lárva is károsítja a növények földalatti részeit. A drótférgek okozta kár termesztett növényeinkben 6-8% lehet átlagosan, de vannak évek, amikor 30-40 %-os vagy még magasabb hányadot is elérhet a kipusztult fiatal növények aránya.

 
A kukorica kórokozói

Csírázáskor előforduló betegségek:

A csírázás időszakában előforduló növénypusztulást okozó leggyakoribb gombák és jellegzetes tüneteik:

  • - Pythium spp. okozta csírázáskori elhalás: a fertőzött gyökerek általában puhák, nyirkosak és fekete színűek.
  • - Fusarium ssp., fuzáriumos csíra elhalás: a fertőzött gyökerek kemények, szárazak és összeaszottak. Alkalmanként fehér bolyhos mycelium található a gyökér felszínén.
  • - Rhizoctonia ssp. okozta csírázáskori elhalás: a fertőzött gyökerek kemények és barnák, vöröses barnák.
  • - Penicillium spp. okozta csírázáskori elhalás: a penicilliumot egy zöld-kék árnyalattal lehet jellemezni a mycéliumon. A levélen lévő elhalt részek először kékes zöld színűek. Ellentétben a többi csírakori elhalással a Penicillium kedveli a magas hőmérsékletet.

A fent felsorolt gombák általában minden földben megtalálhatóak. Az hogy melyik gomba van túlsúlyban, az nagyban a függ a klimatikus viszonyoktól. Valójában nehéz megmondani, hogy melyik gomba fertőzte meg a csírát, és esetleg melyik fertőzött később. Ennek megállapításával laboratóriumi elemzés szükséges.

Védekezés:

Elsősorban a fungicides csávázás jelenti a legfontosabb védelmet. Továbbá nagyon fontos a megfelelő magágyelőkészítés, a vetés minősége és időzítése. A korai vetésre a megfelelő, jó korai fejlődési eréllyel rendelkező hibrid kiválasztása szükséges.

Fuzáriumos csőpenészedés

Kórokozói a különböző fuzárium fajok:

I.  Fusarium graminearum, Fusarium culmorum

II. Fusarium moniliforme, Fusarium polyferatum

Az I.-es csoportba az ún. discolor szekció fajai tartoznak. Ezek a Fuzarium fajok klasszikus parazitaként támadják meg a kukorica csövét.

A II.-es csoportba az liseola szekció tagjai sorolhatóak, amelyek tipikusan sebparaziták.

Előfordulása, jelentősége:

A fuzáriumos csőpenész mindenhol előfordul, ahol kukoricát termesztenek. Nedves, csapadékos évjáratokban a jelentősége sokkal nagyobb. A fuzáriózissal fertőzött termés részben mennyiségileg is kevesebb, mint az egészséges növények termése, de a döntő érv a fuzáriumos csőpenészedés esetén a minőségi kártétel. A kórokozó gombák által termelt mikotoxinok révén a termés mind emberi fogyasztásra, mind pedig állati takarmányozásra alkalmatlanná válhat. Mindkét csoport kórokozó fajai termelnek mikotoxinokat. A discolor szekció tagjai kevésbé látványosan kolonizálják a megtámadott kukoricacsövet, a penészbevonatot sokszor alig lehet észrevenni, de az általuk termelt toxinok a gombatoxinok közül a legmérgezőbbek közé tartoznak. A liseola szekció vastag, messziről látható penészgyeppel hívja fel magára a figyelmet, de toxinjai mások, némileg kevésbé toxikusak, mint a másik szekció méreganyagai.

Tünetek:

A fuzáriumos csőpenészedés tünetei az egyes fajok esetében a szekció szerint változnak.

A discolor szekció kórokozói a csővéget támadják meg. A friss, fiatal bibeszálat fertőzik meg és a fertőzés folyamatosan halad a cső töve felé. Fontos tudni, hogy a fertőzés mindig előrébb jár, mint a vizuálisan észlelhető tünetek. A cső szinte összemegy a gomba károsítása miatt, a szemek kissé fakó szalmasárga színűek lesznek. A szemek között nehezen észlelhető, vékony, sötétvörös penészbevonat jelenik meg. A liseola szekció fajai ugyanakkor a csövet bárhol megtámadhatják, ahol sérülés éri. Mégis a leggyakoribb a csővégről kiinduló penészedés, mivel a bibeszálakat és a fiatal szemeket általában ezeken a helyeken károsítják különböző rovarok, leggyakrabban a gyapottok bagolylepke hernyója.

Védekezés:

A legfontosabb az agrotechnikai szabályok betartása, melyek a következőek: lehetőleg kerülni a kukorica monokultúrát, valamint a búza - kukorica egymás utáni termesztését. Fontos a harmonikus tápanyagellátás, az optimális tőszám. A fertőzött növénymaradványok aláforgatása, a termőhelynek megfelelő éréscsoportú hibrid kiválasztása. Monokultúrás termesztés esetén lehetőleg kerüljük a sok tarlómaradványt. A csövet károsító állati kártevők (gyapottok bagolypille, kukoricamoly) elleni védelem csökkenti a sérüléseket, ezáltal másodlagos fuzáriumos fertőzés lehetőségét is minimalizálja.

Golyvásüszög

Kórokozó: Ustilago maydis

Tünetek:

A kórokozó a növény minden zöld, föld feletti részét megfertőzi. A megtámadott növényi részek tumorszerűen deformálódnak, felszínüket vékony, ezüstös hártya borítja. Az üszögös tumor belsejét sötétbarna üszögspórák tömege tölti ki. Később a membrán átszakad, a spórák kiszóródnak a szabadba. A kórokozó kimondott sebparazita, emiatt a legsérülékenyebb (homokverés, hőtágulási mikrosérülések) részeken, mint pl. a cső vége gyakorta jelentkezik.

Védekezés:

Az őszi mélyszántás elvégzése a betegség megelőzése szempontjából nagyon fontos. Az optimális tápanyag- és vízellátás csökkentheti a fertőzés mértékét.

B53D61F9-DC38-D369-5CCA-3F00F18A6CDA