Pioneer A DuPont Business
Hungary | Select Your Location >

 
A magyar kukoricatermesztők számára az egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - kihívás  a vegetációs időszak érzékeny szakaszaiban jelentkező aszály. A védekezés e komoly veszély ellen nagyon nehéz. Egyik jól bevált gyakorlat a korai vetés, amely segítségével elkerülheti a növény, hogy a nagyon érzékeny vegetációs fázisban szembesüljön az aszállyal.

 

Miért is fontos, hogy elkerüljük a virágzás idején fellépő aszályt és hőstresszt?

A legnagyobb terméskiesést ugyanis ebben az időszakban mérhetjük, akár 250-300 kg/ha/nap. A hiányosan megtermékenyült csövek már behatárolják a várható hozamot. (1-3. kép)

 

 További előnyök a korai vetés esetén:

 

Az erősebb jobban fejlett kukorica gyökérzete is jobban kifejlődik és így a szemkitelítődés idején fellépő hő- és aszálystressz sem okoz problémát. Az erősebb gyökérzet hasznosítja a talaj mélyebb rétegeiben található nedvességet és tápanyagokat, így a termés hektólitersúlya magasabb e hibridek esetében. A korábban elvetett kukorica alacsonyabb szemnedvességgel takarítható be. Ez különösen a hosszabb tenyészidejű hibridek esetében akár 4-5% vízelőnyt is jelenthet. A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghőmérséklet a fiziológiai érettség elérését követően. Növényvédelmi szempontból is előny a korai vetés és a jó korai fejlődési erélyű hibrid választása. Hamarabb megtörténik a talajtakarás, így kisebb a gyomosodás esélye.

Természetesen a korai vetésnek is megvan a veszélye, a hideg talajokban lassabb a csírázás megindulása. Ennek elkerüléséhez nyújt jelentős segítséget a Pioneer Prémium Ajánlat. Az ajánlattal kockázat nélkül vethetünk korán kukoricát.

Az ajánlat részletei:

 
 Ajánlatunkban - gondos válogatás után - a legerősebb csírázóképességgel és a legjobb korai fejlődési eréllyel rendelkező hibrideket választjuk ki. A Pioneer Prémium Ajánlatban szereplő Optimum® AQUAmax® hibridek a P9241 a P9903 és a P0023 csávázása Maxim Quattro*-val történik..
 
A Pioneer Prémium Ajánlatot a legjobb minőségű vetőmag tételekből állítjuk össze. Az itt kiválasztott anyagok minimum 95%-os melegcsírával rendelkeznek, és ami még ennél is fontosabb, hogy a kedvezőtlen hideg körülmények között is ezek a tételek csíráznak a legjobban. A hidegtűrő-képességet egy szigorú belső szelekciós rendszer segítségével teszteljük, melynek neve Pioneer Stressz Teszt röviden PST. A válogatott vetőmag minőségnek köszönhetően a kukorica kelése egyöntetű, a gyengébb csírázóképességből eredő elmaradt, fejletlenebb egyedeket nem találunk a Pioneer Prémium Ajánlattal elvetett területeken. Ez azért fontos, mert amelyik kukorica később kel, akár csak egy-két nappal, már nem tudja a többi, erősebb egyedet utolérni. A gyengébb növények többnyire meddők maradnak, és így az általunk javasolt optimális tőszám látszatra megvan, de valójában elmaradunk a hektáronként elvárható csőszámtól, ami már termésveszteséget jelent.
 
 A Pioneer Prémium Ajánlatban szereplő vetőmagokkal a korai vetés megkezdhető amennyiben:

-        A talaj hőmérséklete vetés mélységében legalább a 8°C fokot elérte.

-        Az időjárás előrejelzés tekintetében nem várható jelentős lehűlés. Ha az elkövetkező napokban kedvezőtlen események várhatóak (havazás, hideg, nagy mennyiségű csapadék) inkább várjunk a vetéssel. Március közepétől agrometeorológiai időjárás előrejelzéssel igyekszünk segíteni a vetést érintő döntésekben, a korábbi évekhez hasonlóan hetente kétszer fogjuk küldeni e-mail-ben a prognózist.

-        A korai vetés esetén az arra legmegfelelőbb táblát válasszuk ki! Ilyen területek jó vízgazdálkodással, könnyű szerkezettel rendelkeznek, amely elősegíti a talaj felmelegedését. A kötött, nehezen felmelegedő, vízzel telített és vízállásra hajlamos talajok nem alkalmasak a korai vetésre! Természetesen célszerű figyelembe venni a terület „előéletét" (előfordult-e már az adott táblában korainak mondható vetés és az mennyire volt sikeres).

 

A gyors, robbanásszerű kelésnek a másik feltétele a talajok jó fizikai állapota. Egy tömörödött talaj a gyökérzet fejlődésnek komoly akadályt jelent. Ennek eredménye, hogy egy esetleges későbbi aszályos periódus jobban megviseli a növényt. A kedvező talaj biztosítása a gazda feladata.

 
A partner egyedi kérésére, a Pioneer területi agronómusa segít a vetés időpontjának meghatározásban, a következő adatok pontos értelmezésével:

 

-  A hibridek hidegtűrése, csírázóképessége és korai fejlődési erélye.

-  A vetés idején időjárás előrejelzés küldése heti két alkalommal.

 

 
 

*Syngenta bejegyzett márkaneve

EF119D3B-5153-B431-4442-F9D6248A2B0B