Pioneer A DuPont Business
Hungary | Select Your Location >

 

Pioneer Protector® Kiemelkedő biztonság!

Idén több Pioneer napraforgó hibrid elnyerte a Pioneer Protector® minősítést. Mi is ez a Pioneer Protector®? Mely hibridek felelnek meg a szigorú követelményrendszernek? Ezt az egyedülálló Pioneer márkajelzést kizárólag olyan hibridek viselhetik, amelyek kimagasló toleranciát, vagy rezisztenciát mutatnak bizonyos károsítóval, vagy károsítókkal szemben és ezen tulajdonságukkal komolyan hozzájárulnak a gazdálkodás sikereihez, csökkentve a termelés kockázatát.
A napraforgóban kétféle Pioneer ProtectorTM márka ismert, a PIONEER PROTECTOR® SZÁDOR és a PIONEER PROTECTOR® PERONOSZPÓRA.

PIONEER PROTECTOR® SZÁDOR – azok a napraforgók viselhetik ezt a márkanevet, amelyek a napraforgó szádorral szemben kimagasló rezisztenciával rendelkeznek, nevezetesen rezisztensek a napraforgó szádor legújabb, G rasszával szemben, vagy olyan szintű toleranciát mutatnak az E feletti rasszokra, amely nem okoz termésdepressziót a napraforgón.
Ez a magas szintű ellenállóképesség az alábbiakban felsorolt rendszerek esetében akkor valósul meg, ha vagy az OR7-es gént, vagy az OR5-ös gént és mellette a System II-t is hordozza egy adott hibrid. Ezek lesznek a Pioneer Protector® szádor hibridek.
- OR5 gén: Azok a hibridek, amelyek az OR5-ös rezisztencia gént hordozzák, teljes rezisztenciával rendelkeznek a szádor A-E rasszaival szemben.
- OR7 gén: Az OR7-es gén teljes rezisztenciát biztosít az A-G rasszokra.
- System II: A System II szádorral szembeni tolerancia egy egyedülálló, a DuPont Pioneer által kidolgozott és tulajdonolt technológia, amely jelentősen csökkenti a szádor terméscsökkentő hatását. Mivel a System II nem rassz specifikus, kiegészíti akár az OR5 vagy az OR7 hatását azzal, hogy további védelmet nyújt a napraforgó növények számára azon rasszokra is, amelyekkel szemben nem biztosít rezisztenciát az OR5 és/vagy az OR7.
A PIONEER PROTECTOR® SZÁDOR hibridek sorában olyan hibridek találhatók, mint a hazánkban legnépszerűbb Pioneer napraforgó, a P64LE25, továbbá a P63LE75, valamint a P64LE99.

 

PIONEER PROTECTOR® PERONOSZPÓRA – azon hibridek esetében kerül alkalmazásra, amelyek nemcsak a Magyarországon korábban károsító öt peronoszpóra rasszal szemben rezisztensek (100, 300, 700, 710, 730), hanem a legutóbb 2010-ben felfedezett új rasszra is.
PIONEER PROTECTOR® PERONOSZPÓRA minősítést a P64LE25, a P64HE39, a P63LE75 valamint a P64LE99 kapott.
Az említett hibridek a felsorolt károkozókkal szembeni kimagasló ellenállóságuk okán jelentősen csökkentik a gazdálkodás kockázatát, termesztésük olyan biztonságot nyújt a termelő számára akár a szádor, akár pedig a napraforgó peronoszpóra jelenléte esetén, ami ma csak a legkiválóbb genetikák esetében valósul meg.

Dr. Piukovics László
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft.

 

7878040B-54F4-0696-1B60-092B51A730D3