Pioneer A DuPont Business
Romania | Select Your Location >

 

Boli la Floarea Soarelui


   Putregaiul alb
(Sclerotinia sclerotiorum), afecteaza toate organele plantei, in toate fazele de dezvoltare. Plantele infectate raman mici, cu portiunea bazala a tulpinii brunificata si se acopera cu un strat gros, paslos, alb. Pe vreme uscata, pasla nu se mai dezvolta. In interiorul tulpinii se dezvolta scleroti de culoare inchisa. Pe calatidii, pe fata inferioara apare o pigmentare bruna iar pe partea superioara fertila, se dezvolta un miceliu alb, ce se transforma in scleroti negri care se interpun achenelor si iau forma de grilaj. Ciuperca se transmite prin sclerotii acumulati in sol sau amestecati cu seminte si care rezista in sol 6-8 ani.

 
   Mana (Plasmopara halstedii). Plantele cu infectie primara, sistemica, se recunosc usor in lan, deoarece raman pitice, pana la 40-60 cm inaltime, cu frunze inghesuite, adunate sub forma de buchet in partea din varf a tulpinii. Frunzele au o culoare verde-galbuie pe fata superioara, iar pe fata inferioara un puf albicios. In cazul infectiilor secundare, pe frunze bine dezvoltate apar pete de decolorare acoperite pe fata inferioara de o eflorescenta alba. Calatidele, inainte de inflorire sunt orientate spre cer si au unele portiuni sterile. Ciuperca ierneaza in resturile plantelor bolnave.
 
Plante pitice - Infectie primara, sistemica - Plasmopara halstedii
 

Frunze: fata superioara: pete de decolorare; fata inferioara: puf alb - Plasmopara halstedii

 
   Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) ataca calatidiile, pe partea inferioara a acestora aparand pete brune, asemanatoare cu cele ale putregaiului alb, dar mai bine delimitate. Mai tarziu, in dreptul acestor pete se dezvolta un mucegai cenusiu-verzui, iar tesuturile afectate se inmoaie si putrezesc. Mucegaiul se extinde si pe fata fertila a calatidei, acoperind semintele, iar printre achene apar scleroti mici, negriciosi. Transmiterea patogenului se realizeaza prin resturile plantelor ramase dupa recoltare si prin samanta infectata.
 

Calatidiu: Partea inferioara: pete brune, bine delimitate + mucegai cenusiu (care se intinde si pe partea fertila) -  Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea)


 
   Patarea bruna si frangerea tulpinii (Diaporthe helianthi f.c. Phomopsis helianthi). Sunt atacate tulpinile, frunzele, mai rar calatidiile. Pe organele atacate apar pete brune, cu margini difuze, care se extind. Pe tulpini, mai frecvent pe partea inferioara, in jurul punctului de insertie al petiolului frunzelor, se dezvolta pete brune care au pana la 20 cm lungime si 3 cm latime. Extinzanduse, petele pot inconjura tulpina. In dreptul tesuturilor afectate acestea putrezesc, slabind rezistente tulpinii care se frange. La suprafata tesuturilor afectate apar numeroase punctisoare brune, fructificatiile ciupercii.
 
   Innegrirea tulpinilor (Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi). Pot fi atacate toate organele aeriene ale plantei, pe care se dezvolta leziuni brunenegricioase sau negre cu luciu metalic, bine delimitate de restul zonelor verzi. Pe calatide se formeaza zone negricioase. Pe toate tesuturile infectate, se formeaza punctisoare negricioase, fructificatiile ciupercii. In sol, samanta este infectata in timpul germinatiei de catre fructificatiile ciupercii ramase dupa recoltare.
 
   Rugina (Puccinia helianthi). Pe fata inferioara a frunzelor apar pustule prafoase, galbene, castanii sau negricioase.
 
   Septorioza (Septoria helianthi). Pe frunze se formeaza pete galbui-brunii, circulare sau unghiulare, de 3-15 mm diametru, cu punctisoare negricioase.


   Arsura bacteriana (Pseudomonas syringae pv. helianthi). Pe frunze, pete unghiulare, brune, limitate de nervuri, iar pe partea inferioara exsudat. Uneori frunzele se incretesc.

8FD5CE74-AAAE-9CF8-4869-25C1F16E58B0