Pioneer A DuPont Business
Romania | Select Your Location >

 

Dăunatori la Porumb

 

COLEOPTERA-CURCULIONIDAE

 

Tanymecus dilaticollis Gyll. - Gărgăriţa frunzelor de porumb

  

  Descriere. Specie aseamănătoare cu T. palliatus (raţişoara sfeclei), însă este puţin mai mică, de 6,5‑8,0 mm lungime. Culoarea corpului este brun-cenuşiu, mai deschisă ventral. Adultul este de formă oval alungit, caracterizat prin prezenţa unui cioc evident denumit rostru, care este mai lung decât capul. Scapul antenelor nu depăşeşte marginea posterioară a ochiului. Pronotul este mai lat decât lung, cu marginile laterale dilatate post­median. Elitrele sunt cafeniu deschise, adesea cu dungi longitudinale mai deschise sau mai în­chise, iar solzii şi perişorii acestora sunt ca nişte dungi dispuse longitudinal. Sexele se recunosc după capsula genitală sau pigidiu, însă talia femelelor este mai mare decât a masculilor. Aripile posterioare sunt reduse, din care cauza gărgăriţa nu poate zbura după datele lui Paulian (1973) în care adulţii se deplasează numai prin mers cu circa 11,7 m în cursul vieţii lor. După cercetări recente (Roşca şi Voinescu, 1986), în situaţii speciale, adulţii pot zbura până la 250 m. Larva este apodă, iar la maturitate ajunge la 8-9 mm, de culoare alb strălucitoare şi prezintă o pubescenţă gălbuie. Pupa este de culoare albă, de 5-9 mm lungime.

 
 

Planta atacata - Tanymecus dilaticollis Gyll. - Gărgăriţa frunzelor de porumb


  

CHRYSOMELIDAE

  

Diabrotica virgifera virgifera - Le Conte-Viermele vestic al rădăcinilor de porumb

 

  Descriere. Adultul are corpul de culoare galbenă spre verde, şi prezintă dimorfism sexual (femela se poate deosebii de mascul prin aspectul exterior). Femela are corpul de 4,2-6,8 mm lungime, de culoare galbenă până la verde, iar pe elitre prezintă trei benzi longitudinale care se pot contopi. Antenele sunt mai scurte decât corpul reprezentând circa 3/4 din lungimea acestuia. Abdomenul este ascuţit la extremitatea sa. Masculul are corpul de 4,4-6,6 mm lungime cu antene mai lungi decât corpul. Elitrele au culoare neagră sau cel puţin mai întunecată, în jumătatea anterioară, iar abdomenul este rotunjit terminal. Oul are lungimea de 0,5 mm, de formă ovală, şi culoarea gălbuie. Larva este subţire, alungită, de culoare albă cu capul negru, iar la maturitate lungimea corpului ajunge la 13 mm. Pe ultimul segment se găseşte o placă anală mai închisă la culoare, cu marginea anterioară adâncită în forma literei V. Pupa este liberă, de culoare albicioasă.

 

Atac Diabrotica virgifera virgifera - Jimbolia

 

 

Larva de Diabrotica virgifera virgifera 

 

Diabrotica virgifera virgifera: larva & pupa, adult

Atac Diabrotica virgifera virgifera - Jimbolia 

 

COLEOPTERA - SCARABEIDAE

 

Pentodon idiota Hb.-Gândacul negru al porumbului 

 

  Descriere. Adultul are corpul robust şi convex, de 14‑22 mm, cu partea dorsală lucioasă, fără perişori şi de culoare neagră, uneori cu nuanţe maronii. Clipeul este rotunjit şi prezintă pe marginea anterioară 2 dinţişori mici obtuzi. Protoracele este puţin curbat ventral, şi acoperit cu o serie de peri fini. Fruntea prezintă un mic tubercul ascuţit, iar elitrele sunt netede, cu carene aplatizate şi punctuaţie fină, şi au câte o ridicătură proximală şi una distală. Tibiile anterioare sunt adaptate pentru săpat, fiind prevăzute cu dinţi puternici. Larva are capul puternic chitinizat, iar corpul este de culoare albă cu nuanţe gălbui. Segmentul anal este rotunjit posterior şi divizat prin 2 cute, iar în partea ventrală sunt dispuse neregulat o serie de apendice setiforme, încovoiate distal.

 

LEPIDOPTERA-PYRAUSTIDAE

Ostrinia nubilalis Hb.-Sfredelitorul porumbului

 

Descriere. Adultul are corpul de 13-15 mm, cu anvergura aripilor de 25-30 mm lungime şi prezintă dimorfism sexual. Feme­la este mai mare, cu abdomenul rotunjit terminal şi de culoare gălbuie deschisă, iar aripile anterioare sunt de culoare galbenă deschisă, cu 3 dungi trans­versale dispuse în zig-zag. Aripile posterioare sunt uniform colorate, galben‑cenuşiu, prezentând în zona centrală o dungă mai deschisă. Masculul este mai mic, abdomenul terminal este mai ascuţit, având culoarea mai închisă, de nuanţe maronii, cu femurele celei de-a doua pereche de picioare îngroşate şi lăţite. Aripile posterioare sunt galbene‑deschise, prezentând în zona centrală o dungă mai închisă. Oul este de culoare albă sidefie, turtit, neted şi grupat în ponte depuse pe partea inferioară a frunzelor, în treimea superioară a plantelor, fiecare pontă având în medie 22 ouă. Larva este o omidă, de 2-3 mm, iar la completa dezvoltare, are 15-25 mm lungime, de culoare albă-cenuşie, uneori cu o nuanţă roşcată. Pe partea dorsală, în regiunea mediană prezintă o dungă mai închisă la culoare, iar capsula cefalică, placa pronotală şi segmentul anal sunt puternic chitinizate. Segmentele abdominale prezintă dorsal 4 plăci (sclerite), cenuşii, prevăzute cu peri lungi, iar în spatele acestor plăci sunt alte 2 plăci, mai mici, asemănătoare. Pupa este de culoare brună, cu 4 spini uşor curbaţi în zona terminală a abdomenului.

 

Atac fungi și Ostrinia nubilalis Hb.


 

Ostrinia nubilalis Hb. - mascul și femelă

 

Ostrinia nubilalis Hb. 
 

Atac Ostrinia nubilalis la pedunculul stiuletelui


  

LEPIDOPTERA - NOCTUIDAE

Helicoverpa armigera Hb.- Omida fructificaţiilor

(sinonime: Chloridea obsoleta, Heliothis armigera, H. obsoleta)

 

  Descriere. Adulţii sunt diferiţi din punct de vedere al coloraţiei, fiind de culoare brună cu nuanţe de gri, cu numeroase pete întunecate şi neregulate, şi linii transversale pe aripa anterioară. Pe aripa anterioară există o zonă închisă către vârful aripii şi o pată orbiculară spre centrul aripii, fiind înconjurate de o coloraţie mai deschisă. Aripile posterioare sunt mai deschise la culoare spre bază şi mai închise la culoare spre jumătatea distală iar în treimea terminală prezintă o dungă transversală de culoare brună zimţată. Anvergura aripilor este de circa 35-40 mm. În stare de repaus aripile sunt repliate sub forma unui acoperiş. Ouăle sunt relativ mici (0,5 mm), hemisferice, de culoare albă gălbuie. Culoarea larvelor este variată, chiar pe aceiaşi plantă gazdă, de la diferite nuanţe de verde până la roziu, brun sau chiar negru. Se poate deosebii de alte specii asemănătoare prin prezenţa unei linii duble care se desfăşoară pe mijlocul spatelui şi prin striuri deschise ce există pe fiecare parte a corpului. Există 5 stadii larvare, iar la completa dezvoltare larva atinge 35-40 mm lungime. Pupele sunt de culoare brun închis.

Atac Helicoverpa armigera Hb.
Atac Helicoverpa armigera Hb.
Atac Helicoverpa armigera Hb.
F65A73C3-40E6-4840-11F4-F0E9619B3AF0