Pioneer A DuPont Business
Romania | Select Your Location >

 

Dăunători la Floarea Soarelui

  

HOMOPTERA-APHIDIDAE

Brachycaudus helichrysi Kalt. - Păduchele mic al prunului

   

  Descriere: Formele virginogene aptere sunt de culoare verde gălbui, de 1,1-2 mm, cu vârfurile antenelor, tibiilor şi tarselor de culoare neagră. Corniculele sunt brune cu partea distală de culoare neagră, iar coadă este galbenă cu 3 peri laterali. Formele virginogene aripate au capul şi corpul de culoare neagră, de 1,2-1,7 mm, cu abdomenul galben, şi prezintă o pată brună pe tergitul al patrulea, având totodată tuberculii bruni. Antenele au lungimea aproximativ egală cu jumătate din corp, având 25-28 de senzorii situate pe articolul al treilea antenal.

 

Planta atacată - Brachycaudus helichrysi Kalt.

 

Homoeosoma nebulella Hbn. - Molia florii soarelui

         

            Descriere. Fluturii au corpul de culoare albă-cenuşie, cu aripile anteri­oare alungite şi cenuşii, prevăzute distal cu o zonă mai deschisă la culoare, şi patru pete mai închise în regiunea mediană. Aripi­le posterioare sunt franjurate apical şi dorsal, mai late decât cele anterioare, şi mai deschise la culoare cu tentă albă, cu ner­vurile şi marginile mai închise. Anvergura aripilor este de 20‑27 mm. Larva este oligopodă, de 9‑16 mm, de culoare cenuşie‑verzuie, cu capul brun şi pronotul gălbui. Pe partea dorsală prezintă trei dungi longitudinale roşietice, iar pe partea laterală (în regiunea stigmelor), pete negre.

 

 

Opatrum sabulosum - Gandacul pamantiu 

 
         Descriere: Traieste in Europa Centrala si de Vest. La noi in tara apare in regiunile din sudul Moldovei si in Campia Romana, unde produce mari pagube in culturile de plante medicinale si nu numai.

Poate fi recunoscut usor dupa corpul de culoare neagra, pe partea dorsala avand mereu resturi de pamant, fapt ce i-a adus si denumirea de ,,pamantiu". Are corpul lung de 7-10 mm, aripile anterioare prevazute cu striuri intrerupte, pe margini cu tuberculi lati si luciosi, asezati longitudinal.

Aceasta specie ierneaza in stadiul de adult, in stratul de suprafata al solului. Primavara, la mijlocul lunii aprilie adultii apar pe plantele spontane sau pe plantele care abia cresc. La cateva zile incepe copulatia si apoi ponta, fiecare femela depune in sol un umar de 100-150 de oua, chiar in apropierea radacinilor plantelor. Dupa eclozare apar larvele care au corpul acoperit cu un tegument destul de tare, de culoare castanie pe partea dorsala si galbuie pe partea ventrala. Ultimul segment al abdomenului are varful ascutit si este prevazut cu perisori. Larvele se dezvolta in stratul superior al solului, se hranesc cu radacinile plantelor ierboase, iar cand ajung la maturitate au lungimea de 1,5-1,7 cm. In luna iunie larvele isi formeaza in sol o crisalida, in interiorul careia se transforma in nimfa. In luna septembrie apar adultii care ierneaza in acelasi loc in pamant.

Gandacul pamantiu are o singura generatie pe an si este considerat un daunator periculos deoarece ataca plante importante cum ar fi: sfecla, lucerna, porumbul, tutunul, floarea-soarelui etc. In urma atacului plantele se usuca si mor, astfel recolta este distrusa.

 

Opatrum sabulosum - Gandacul pamantiu

 

Planta atacată - Opatrum sabulosum 

 
44E0A3F4-2103-D90F-7E5D-D01A8627523E