Pioneer A DuPont Business
Romania | Select Your Location >

 

Semanatul timpuriu al porumbului

 

In contextul incalzirii globale, temperaturile tot mai ridicate inregistrate de-a lungul perioadei de vegetatie a porumbului, conduc in mod imprevizibil la pierderi importante de productie. Fermierul se vede astfel obligat sa-si adapteze structura de culturi, gama de hibrizi si tehnologiile aplicate. Astfel, in alegerea hibrizilor de porumb, tot mai multi fermieri se concentreaza pe comportarea acestora la seceta si arsita. Obtinerea unor productii mari, in mod constant, reprezinta un prim indicator care trebuie sa faca parte din criteriile fermierului. Aceasta constanta se datoreaza cu siguranta potentialului genetic de productie si adaptabilitatii hibridului la varietatea de conditii pedoclimatice si de tehnologie. Alaturi de aceste caracteristici, ramane ca abilitatea tehnologica a fermierului, sa conduca la obtinerea unor productii ridicate si in anii dificili sub aspect termic sau pluviometric.

Aici trebuie facuta o distinctie clara intre utilizarea hibrizilor care performeaza in conditii de stres termic si hidric in momentele critice (inflorire, umplerea bobului) sau utilizarea unor metode tehnologice prin care se poate evita stresul, fie prin insamantari timpurii, fie prin alegerea unei grupe de maturitate mai mica.

Insamantarea timpurie este o solutie, tehnologica, de mare ajutor, la indemana fiecaruia.

 

Atunci cand in optiunea fermierului sunt considerate ambele aspecte, rezultatele sunt apreciabile.

 

            Semanatul timpuriu aduce o serie de avantaje fermierului. Cele mai bune rezultate sunt evidente atunci cand fermierul selecteaza pentru semanatul timpuriu hibrizi din grupe de maturitate semitimpurie (FAO 300 – 400), cu perioada de vegetatie scurta (120 – 135 zile), care, reusesc usor sa atinga 10-11 tone la hectar. Desigur potentialul genetic este mult mai mare, dar niciodata exprimat in conditii necontrolate de pluviometrie si temperatura.

            Semanatul la sfarsitul lunii martie sau cat ma repede posibil, impune alegerea hibrizilor cu o vigoare foarte buna in primele stadii de crestere. Amplitudinea termica intre zi si noapte in aceasta perioda poate depasi 20°C, iar unii hibrizi (caracter determinat genetic) reactioneaza negativ, blocandu-si activitatea fotosintetica. Nu e tocmai ce ne dorim, mai cu seama daca am efectuat si un tratament pentru combaterea buruienilor, caz in care putem intalnii fenomene de fitotoxicitate, adica pierderi de productie (frangere plante, defoliere, arsuri foliare, resorbtia radacinilor adventive, nanism, anomalii in dezvoltarea stiuletilor s.a.).

            Desigur perioada calendaristica e foarte importanta. Nu recomandam iesirea in afara epocii optime de semanat a zonei cu mai mult de 2 saptamani. Daca conditiile atmosferice ale primaverii permit o insamantare timpurie, suntem atenti la atingerea pragului termic de 6 °C la adancimea de semanat, inregistrata la ora 7 dimineata, Prognoza pe urmatoarele doua saptamani trebuie sa ne creioneze temperaturi diurne de peste 8°C (pragul biologic al porumbului), fara riscuri de inghet nocturn. Astfel, in prima saptamana de dupa semanat, are loc imbibitia si germinarea semintei, iar la momentul rasaririi tanara plantula de porumb isi incepe activitatea fotosintetica fara perturbari de metabolism.

 

 
   

 Mezocotil (stanga) si coleoptil (dreapta)- dezvoltare anormala din cauza stresului termic.

 

 
     

 Simptome provocate de temperaturi scazute in timpul imbibitiei si germinatiei

 

 

Foarte multe aspecte agrotehnice si fiziologice influenteaza pozitiv productivitatea si profitabilitatea culturii de porumb insamantate timpuriu:

 • modelarea patului germinativ este mai usoara (terenul este inca reavan)
 • un pat germinativ mai bine pregatit conduce la o insamantare facila, ceea ce confera o uniformitate rasarii, deci sanse egale de crestere si dezvoltare fiecarei plantute de porumb
 • un pat germinativ bine pregatit conduce la o eficacitate superioara a erbicidelor preemergente
 • o uniformitate buna la rasarire
  • conduce la o mai buna alegere a tratamentului erbicid de corectie din vegetatie (evitand riscul de aparitie a fitotoxicitatii)
  • conduce la o crestere si dezvoltare in tandem (maturizarea plantelor in acelasi timp)
  • conduce la “inchiderea” rapida a randurilor, evitand riscurile de reimburuienare si evaporare timpurie a apei din sol
  • conduce la o arhitectura echilibrata a fiecarei plante (radacina puternica, tulpina viguroasa, suprafata foliara superioara); o uniformitate buna este absolut necesara in cazul hibrizilor intensivi, ce suporta densitate marita
 • polenizarea si fecundarea au loc devreme (inceput de iunie), moment in care seceta si arsita nu ating praguri excesive (evitam riscul apritiei fenomenelor de protandrie/protoginie)
 • umplerea boabelor are loc inca in perioada de zi lunga
 • dinamica de pierdere a apei din boabe este rapida, datorata temperaturilor inca ridicate din perioada sfarsit de august – inceput de septembrie
 • usurinta in recoltare
 • costuri reduse sau zero de uscare
 • recoltarea timpurie mareste sansa obtinerii unui pret mai bun
 • cultura elibereaza repede terenul
 • pregatirea din timp a terenului pentru cultura urmatoare sporeste sansele acesteia de a obtine rezultatele scontate (insamantare in optim, evitarea pierderii apei din sol, evitarea imburuienarii excesive)
 • costuri reduse de pregatire a terenului pentru cultura urmatoare (ex. araturi, scarificari)

 

Astfel, punand totul intr-o balanta economica, intr-un an normal sub aspect climatic, profitabilitatea poate fi superioara, prin toate beneficiile amintite.

In anii in care arsita si seceta isi lasa amprenta asupra productiei de porumb (de altfel, tot mai numerosi de-a lungul unei decade), nivelul recoltei depaseste cu mult nivelul hibrizilor tardivi sau a celor semanati mai tarziu. Hibrizii companiei Pioneer din grupa maturitatiilor timpurii si semitimpurii recomandati pentru semanatul timpuriu: P8567 (FAO 275), P9074 (FAO 300), P9241 (FAO 330), P9486 (FAO 340), P9537 (FAO 350), P9903 (FAO 360), P0412 (FAO 480).

 

                                                                                                                                        dr ing. Tomel Petrache

                                                                                                                                        DuPont Pioneer– Expert Agronom

 

10.05.2016

 

 

                                                Semanat normal                                                Semant timpuriu

 

 
 06.06.2016

 

 

 22.06.2016

 

 
 
7946DD1E-0247-59C5-4791-18C2185277BE