Pioneer A DuPont Business
Romania | Select Your Location >

 

Rapita de toamna

 

Rapita de toamna. O cultura ce isi revendica an de an noi suprafete in structura de culturi a tot mai multor ferme, a atins in toamna anului 2016, un apogeu istoric in Romania, depasind 700.000 hectare.

In multe zone ale tarii, unele cu o mai mica traditie in cultivarea rapitei, datorita diverselor conditii climatice sau de natura agrotehnica inregistrate in toamna anului trecut, multe suprafete au fost insamantate la momente ce au depasit cu mult perioada optima, ceea ce a condus la o mai slaba pregatire a plantelor pentru iernare. Temperaturile de peste iarna au atins nivele istorice de -24°C pe parcursul mai multor nopti consecutive. Practic, pe o perioada de peste 40 de zile nu s-au inregistrat temperaturi diurne pozitive. Cu toate acestea hibrizii companiei Pioneer au demonstrat o remarcabila rezistenta la temperaturi scazute.

Ce face ca aceasta cultura sa fie atat de atractiva incat sa determine fermierul sa isi asume o insamantare intarziata desi nu este o masura tehnologica recomandata? Cu siguranta sunt implicate foarte multe aspecte.

Intr-o ordine absolut aleatorie ca importanta, unul dintre aceste aspecte fac referire la pretul atractiv de vanzare a recoltei. Dintotdeauna fermierul a hotarat in favoarea culturilor care i-au umplut buzunarele. Rapita nu este doar este prima dintre culturi care aduce banii in ferma, ci si ii asigura si o vanzare rapida, evitand astfel costurile inregistrate cu transportul, uscarea si depozitarea recoltei.

Un alt aspect il reprezinta comportarea culturii la variatiile climatice extreme, ca effect al incalzirii globale. Rapita este recunoscuta ca fiind o cultura “asiguratoare” in acest sens. Recoltandu-se la inceputul verii, reuseste sa evite fenomenele de seceta si arsita. Hibrizii din grupele de maturitate timpurii, ajung mai repede la stadiul de 8 frunze, stadiu unanim recunoscut ca “prag fenologic optim” pentru iernare, repornesc mai repede in vegetatie in primavara, infloresc mai devreme si isi formeaza productia inainte de instalarea arsitei care poate conduce la sistavirea semintelor. Mai mult de-atat, avand o viteza mare de crestere in prima perioada de vegetatie, acesti hibrizi sunt recomandati si pentru insamantarile tardive de toamna.

In privinta altor fenomene, datorate schimbarilor climatice, precum ierni cu geruri extreme ( -24°C), coroborate cu lipsa zapezii, pe de-o parte, vanturi puternice sau grindina ce pot pune in pericol lanurile de rapita inainte de recoltare, pe de alta parte, raspunsul a venit rapid dinspre departamentul de cercetare al companiei Pioneer, care a “confectionat” hibrizi cu caracteristici de securizare a productiei obtinute, traduse prin toleranta foarte buna la ger, comportare foarte buna la cadere, la scuturarea semintelor din silicve, toleranta foarte ridicata la boli precum Phoma lingam si Sclerotinia sclerotiorum. Hibrizilor deja consacrati, PR44W29, cel mai vandut fibrid Pioneer in Europa sau PR46W14, un hibrid rustic, adaptat foarte bine conditiilor de clima si tehnologie din Romania, li s-au alaturat hibrizi noi, cu crestere vegetativa mare, precum PT 225, PT 234 iar din acest an PT 264, PT 271, cu potential foarte ridicat de productie si o comportare exceptionala in camp, produse ce sustin deplin mesajele campaniei Pioneer: “Cultiva rapita fara pierderi!”.

Cultivata de regula de segmentul de ferme mijlocii si mari, segmente dispuse la aplicarea celor mai noi tehnologii, se pot obtine cu usurinta productii mari.

Recomandarea companiei DuPont Pioneer este in favoarea semanatului timpuriu (15-20 August) sustinuta de rezultate concrete din numeroasele testari efectuate pe intreg teritoriul tarii noastre care confirma prin rezulate exceptionale.

In agricultura, ca si in viata, totul incepe de la samanta. Aceasta, din punct de vedere genetic, trebuie sa inregistreze cat mai multe din caracterele pe care fermierii le cauta la un hibrid de rapita. Vorbim, desigur, de un exceptional potential de productie, stabilitate si adaptabilitate, toleranta ridicata la principalele boli, rezistenta la cadere si o comportare buna la scuturare. Pentru o astfel de samanta, se impune o tehnologie corect aplicata. Asigurarea elementelor nutritive, adica o fertilizare buna, fractionata, cu macro si microelementele necesare definirii si sustinerii elementelor de productie, precum numarul de ramificatii, numarul de flori, numarul de silicve, numarul de seminte in silicva. Tratamentele fitosanitare, fie ca vorbim de produse utilizate in combaterea buruienilor, a daunatorilor (foarte multi dealtfel de-a lungul perioadei de vegetatie) sau a agentilor patogeni, sunt elemente definitorii in obtinerea productiilor scontate.

In aceasta primavara, problemele majore asteptate faceau referire la gradul de sanatate al culturi la desprimavarare. Chiar daca temperaturile de peste iarna au deposit frecvent -15°C, iar perioada de stres termic s-a extins la peste 40 de zile, fara temperaturi pozitive si fara zapada, cultura a supravietuit, chiar si in stadii mici de crestere (4 frunze). Conform estimarilor echipei Pioneer, suprafetele la care s-a renuntat in aceasta primavara nu depasesc 5% pe zonele amintite mai sus. Pierderile sunt datorate in pare parte baltirilor aparute inca din toamna, fenomenelor de “descaltare” datorate unor greseli agrotehnice de pregatire a patului germinativ sau semanat. Invazia de rozatoare la iesirea din iarna, in acest an, a impus fermierilor o grija in plus, stiuta fiind rata mare de inmultire a daunatorului si imensitatea daunelor provocate.

Astfel, ca prim element in realizarea productiei, densitatea plantelor este hotaratoare in dezvoltarea culturii. Un numar echilibrat de plante (corelat cu perioada de semanat si nivelul de fertilizare oferit) pe unitatea de suprafata ne conduce intotdeauna spre succes. Din acest motiv infiintarea culturii este foarte importanta. Insamantarile tarzii ne-au demonstrate ca doar 60-70% din semintele semanate au dezvoltat plantute. Cele mai multe lanuri analizate la intrarea in iarna de specialistii Pioneer au aratat densitati cuprinse intre 30-40 plante/m2. Acesta este si numarul la iesirea din iarna, ceea ce denota o rata de peste 95% de supravietuire a hibrizilor de rapita Pioneer peste iarna..

Urmatoarele elemente de productie, legate de numarul de flori fertile, numarul de silicve formate, numarul de seminte si dimensiunea acestora necesita foarte mare atentie din partea fermierului. Numeroasele interventii cu produse de protectia plantelor si ingrasaminte care sa sustina aceste elemente trebuie effectuate la momentele recomandate de specialistii nostri. Intarzierea oricarei etape poate conduce la pierderi mari de productie.

Prin prisma managementului integrat aplicat in ferma, rapita este o foarte buna premergatoare pentru cerealele de toamna: elibereaza terenul devreme, moment in care se poate trece imediat la pregatirea terenului pentru culturile de toamna, beneficiind de un teren reavan si curat de buruieni.

Importanta cultura melifera, campurile inflorite pentru o perioada lunga de timp, sunt tot mai cautate de catre apicultori, datorita calitatii mierii, dar si a randamentului mare in productia de miere.

Versatilitatea culturii conduce la o tot mai mare cerere in piata. Utilizarea uleiului ca si combustibil (biodiesel) sau alte amestecuri de uleiuri industriale este deja de notorietate. Actualmente, cele mai multe date cu privire la destinatia uleiului fac referire la profilul culinar al uleiului de rapita. Procentul redus de grasimi saturate, procentul ridicat in omega 3, il recomanda ca a fi foarte utilizat in alimentatia zilnica. In ceea ce priveste procesarea, semintele de rapita ofera de asemenea un randament foarte bun (cca 45-50% ulei), iar turtele rezultate dupa presare reprezinta o importanta sursa de proteine, vitamine si antioxidanti pentru animale.

Ca urmare, cultura rapitei este din ce in ce mai interesanta pentru fermierii romani. Expansiunea suprafetelor cultivate continua si in anii urmatori, probabil pana la limita unui million de hectare anual. Toate aceste aspecte prezentate, fac din rapita o “regina”, de cativa ani, cea mai profitabila dintre culturi.

 

                                                                                                                                                ing. Tomel Petrache

                                                                                                                             DuPont Pioneer– Expert Agronom

F0FA9C61-B7EA-3427-FD9F-B53115AAA83D