Pioneer A DuPont Business
Romania | Select Your Location >

 

De ce se coloreaza porumbul in rosu?

 

Ar trebui fermierii sa se ingrijoreze de acest fenomen al colorarii frunzelor de porumb in fazele de dezvoltare timpurii, cu pigmentul antocianic raspunzator de emiterea radiatiei rosiatice, sau nu?

Depinde de cauzele care provoaca fenomenul. Nu este deloc neobisnuit ca imediat dupa rasarirea micilor plantule de porumb, sub influenta diferitor factori (meteorologici, antropici, chimici, etc), acestea sa capete acea tenta rosiatica pe frunze, mai ales in faza de 2-4 frunze (faza de sevraj a porumbului). Si, ca prin minune, in faza de 6 frunze, aceasta coloratie sa dispara exact ca in reprezentatiile lui David Coperfield.

Exista o serie de factori care provoaca aceasta coloratie, dar sa nu uitam ca scopul final al activitatii agricole nu este reprezentat de admirarea coloristica si nuantele date de unghiurile de incidenta ale luminii, ci este cel al obtinerii de productii rentabile economic si stabile.

Cercetarile efectuate de echipa Pioneer arata ca nu exista nici o infliuenta asupra productivitatii hibridului, corelata cu inrosirea frunzelor. Hibrizii care genetic detin acest fenomen, raman la fel de productivi, fie ca frunzele se coloreaza in rosu sau nu.

 

 

 

Care sunt cauzele care pot provoca inrosirea frunzelor de porumb?

Porumbul violaceu nu este o “ inventie“ moderna. Aceasta coloratie rosiatica a frunzelor de porumb a fost observata din cele mai vechi timpuri si se manifesta “cu succes” pe forme de porumb salbatic ce cresc in zonele montane racoroase din Peru si Mexic.

Practic, aceasta coloratie violacee este data de o serie de gene, mai exact 8 la numar, raspunzatoare de exprimarea fenotipica a pigmentului antocianic. Exista numeroase plante care detin acelasi numar de gene. De exemplu, artarul rosu are frunze cu tenta rosiatica in primavara, cum de altfel exista artari cu frunze total verzi. Sa nu uitam de banala varza rosie, care culmea face fotosinteza si da randamente foarte bune chiar daca e “rosie”. Cum de altfel sunt cunoscute o serie de flori ornamentale ce au frunze carnoase si colorate in rosu.

Diferenta dintre “varianta” colorata in rosu si cea verde este aceea ca varza, artarul, florile ornamentale rosii detin acele gene responsabile de sintetizarea pigmentului antocianic.

In cazul porumbului, care este un hibrid, aceasta caracteristica este transmisa de la parinti, ca de altfel multe alte caractere care nu se manifesta fenotipic in conditii normale.

Marea majoritate a hibrizilor de porumb detin 5 din cele 8 gene responsabile pentru coloratia violet. Celelalte 3 gene se regasesc doar la o parte din hibrizi, care sunt si usor mai sensibili la temperaturi scazute. Atunci cand acesti hibrizi sunt expusi la temperaturi scazute., genele declanseaza secretarea de pigment antocianic in micile plantule. Acelasi fenomen se poate observa si atunci cand noaptea temperatura aerului coboara sub 10° C, iar ziua temperaturile depasesc 15° C, atunci cand avem amplitudini mari de temperatura intre zi si noapte.

Aceasta coloratie se manifesta doar in fenofaza de pana in 6 frunze ale porumbului, cand acesta trece prin acea “ perioada de sevraj”, cand planta se hraneste preponderant prin sistemul radicular embrionar si investeste masiv in dezvoltarea radacinilor coronare (principalul sistem radicular al plantei mature), in defavoarea dezvoltarii aeriene.

In primaverile cu temperaturi scazute, cu umiditate in sol, acoperite de resturi vegetale, cu siguranta hibrizii ce detin toate cele 8 gene raspunzatoare de secretarea pigmentului antocianic, se vor manifesta fenotipic, prin aparitia coloratiei violacee pe frunze.

Pigmentatia violacee poate aparea si la plantele mature (peste 6 frunze) dar in aceste cazuri, aceasta este determinata de alti factori (vatamari mecanice sau chimice, atac de insecte) si alt soi de gene sunt raspunzatoare.

Toate testele demonstreaza ca nu este o influenta de nici un fel asupra plantei de porumb sau randamentului final. Nu exista nici o corelatie intre culoarea violacee si metabolismul plantei, crestere, productia de clorofila sau productia de boabe.

Temperaturile scazute in schimb, pot afecta plantulele de porumb, fie ca sunt sau nu colorate in violet. Temperaturile scazute sunt un factor de stres, ce vor afecta porumbul verde, alb, rosu sau orice alta culoare ar avea, prin incetinirea metabolismului plantei. Este o regula general valabila in lumea vie.

Cercetarile Pioneer arata ca, atat hibrizii ce dezvolta coloratia violacee, cat si cei care raman verzi, atunci cand au fost expusi la frig, au avut acelasi continut in clorofila, fara nici o diferenta. Pigmentii antocianici sunt secretati in partea periferica a frunzei, nu la interior (unde se gaseste clorofila).

 

 

 

In portofoliul Pioneer se gasesc o serie de hibrizi consacrati, extrem de productivi si care au caractere agronomice deosebite, dar care detin cele 8 gene, manifestand in conditii de stres termic coloratia violacee. Aduc aminte aici de P9241, poate cel mai stabil si bine adaptat hibrid la conditiile din Romania, care detine caractere agronomice aproape de perfectiune (tulpina puternica, inradacinare profunda, toleranta exceptionala la seceta si arsita, toleranta deosebita la Fuzarium si Gibberela) si P9911, etalon de randamente record in grupa FAO 400, care prezinta acest caracter de coloratie violacee.

De obicei aceasta coloratie violacee dispare dupa faza de 6 frunze foarte rapid daca temperaturile sunt ridicate (in corelatie cu metabolismul plantei) sau mai incet daca temperaturile scazute persista. Temperaturile scazute, nu coloratia violacee, provoaca aceasta crestere lenta.

Recomandarea ar fi, ca atunci cand alegeti un hibrid sa consultati un reprezentant Pioneer din zona, pentru a va da detalii suplimentare legate de hibridul ales. De exemplu, P9241, desi se coloreaza in violet, are o dezvoltare rapida (early growth) in primele faze de vegetatie care il face pretabil pentru programul de semanat timpuriu al Pioneer.

Alte cauze ce pot provoca acest fenomen- Carenta in fosfor (P)

Dupa cum bine stiti, carenta in P se poate manifesta prin aceasta coloratie violacee a frunzelor. Bineinteles, in aceste cazuri, o analiza agrochimica a solului va furniza informatii asupra continutului de P disponibil, (din solutia solului)- mare atentie, cea mai mare parte a P din sol este sub forma “blocata”, inaccesibil plantelor) daca analizele vor arata ca nivelul de aprovizionare este suficient, fertilizarea suplimentara cu fosfor nu va schimba culoarea violet a plantelor in verde.

Cum putem sa ne dam seama daca este vorba de coloratie determinata genetic sau este deficient de fosfor?

  • Daca coloratia violacee este uniform raspandita pe intreaga sola, cauza este cel mai probabil determinata genetic
  • Daca coloratia apare in vetre, localizata pe zone, indica de obicei o carenta in P
  • Carenta in P este de asemenea cauza probabila si daca aceasta coloratie persista peste stadiul de 6 frunze

 

Solurile reci, cu textura grea, se incalzesc mai greu, plantele sufera, metabolismul fiind incetinit- reprezinta o alta cauza a aparitiei coloratiei violacee.

Sistemul de lucrari- pe solurile lucrate in min. till, acoperite de resturi vegetale, zonele compactate pot provoca reactia de coloratie violacee.

Utilizarea necorespuzatoare a pesticidelor sau a fertilizantilor (in special cei cu azot pot distruge mezocotilul plantulei) vor induce in anumite cazuri secretarea de pigment antocianic.

Aparitia coloratiei violacee nu va influenta productivitatea hibridului, in schimb conditiile de mediu, tehnologia aplicata, greselile tehnologice o vor face.

In momentul de fata, Pioneer are in Romania cea mai performanta gama de hibrizi deosebit de bine adaptati conditiilor climatice specifice teritoriului Romaniei, cu o plasticitate ecologica deosebita.

Garantia succesului fermierului consta in productivitatea si stabilitatea produselor Pioneer. Toate aceste caracteristci sunt inglobate sub o singura umbrela, un brand deja consacrat in Romania- Optimum® AQUAmax®.

 

 

                                                                                                                           Mihai Valentin

                                                                                                                           Product Manager Pioneer Romania

 

50D043B7-069E-6DDB-5BB9-53A3C7695DA7